Het is weer december, en dat is toch vaak de maand waarin we het vaakst gourmetten, vooral met kerst en met oud en nieuw. Je vindt vanaf december in alle supermarkten weer gourmetpakketten oftewel gourmetschotels. Groot, medium, klein. Of diverse dingetjes verpakt in minipakketjes zodat je alles zelf kan samenstellen. Best handig allemaal, maar toch… zo goedkoop als het lijkt zijn die pakketten en pakketjes eigenlijk niet. En vaak zit er ook nog iets in dat je nou net niet lekker vindt. Als je het per gewicht gaat uitrekenen is zo’n gourmetschotel een stuk duurder dan ‘gewoon’ vlees of ‘gewoon’ groenten, want er zijn ook vegetarische pakketten. Helemaal als je niet van alles houdt wat er in zit ben je een stuk duurder uit. Wil jij goedkoop (en zelf ook veel meer ‘op maat’) gourmetten? Zo doe je dat!
1. Slavinken
De meeste gourmetschotels hebben mini-slavinkjes. Natuurlijk kun je die ook zelf maken! Maar vaak ben je dan best lang bezig, terwijl het nog veel simpeler kan!
- Koop een klein pakje gehakt en een pakje ontbijtspek. Snijd het spek in kleinere reepjes. (Zie: Hoe kan ik handig ontbijtspek snijden?) Rol van het gehakt balletjes of staafjes en rol ze in een stukje spek.
- Of: Koop een pakje van 2 of 3 normale slavinken. Snijd ze in dunne plakjes (ong. 1 cm dik). Deze kun je net zo goed bakken op de gourmet, ze hebben dezelfde smaak, maar ze zijn wel veel goedkoper!
2. Chipolataworstjes
Je kunt eigenlijk niet echt gourmetten zonder chipolata worstjes. Maar wist je dat je ook gewone chipolata worstjes (of andere worstjes) prima op de gourmet kunt klaarmaken? Er is namelijk geen verschil! Je kiest voor smalle, dunne worstjes. Een complete saucijs wordt natuurlijk niet gaar op de gourmet. Vervolgens snijd je de worstjes in 3 of 4 stukjes. Zo heb je in een handomdraai een keurig bakje chipolata worstjes, meteen klaar voor de gourmet.
3. Hamburger
Hamburger is ook zo’n vast gerechtje tijdens het gourmetten. Je koopt gewoon een pakje met twee of drie verse hamburgers en je snijdt ze in kleine stukjes. Eventueel kun je wat bloem of paneermeel gebruiken om ze minder plakkerig te maken. Natuurlijk kun je ook heel goed ingevroren hamburgers gebruiken. Deze zijn gemakkelijker klaar te maken en ze zijn ook al voorgegaard.
4. Shoarma
Sinds enkele jaren hoort shoarma in het gourmet menu. Natuurlijk kun je gewoon een klein pakje shoarma kopen. Zo heb je meteen genoeg shoarma en je hoeft er niet eens iets voor te doen.
5. Vegetarische groentenschijf
Voor de vegetariërs aan tafel. Koop een pakje met twee vegetarische groentenschijven en snijd ze in kleine stukjes.
6. Vegetarische hamburger
Je hebt heerlijke vegetarische hamburgers, ook die snijd je in kleine stukjes en je bent klaar. Er hoeft geen bloem of paneermeel meer om bij vegetarische hamburgers.
7. Gehaktballetjes en vegetarische groenten- of gehaktballetjes
Er zijn verpakkingen 6 of 8 groenten- of vegetarische gehaktballetjes erin, ook die kan je makkelijk in kleinere stukjes snijden. Voor ‘echte’ gehaktballetjes koop je een pakje van 300 gram gehakt en je rolt er zelf balletjes van, eerst even kruiden met zout, peper, een kloddertje mosterd en een paar druppels koffiemelk. Veel goedkoper dan de speciale grourmetpakketjes met gehaktballetjes.
8. Groenten
Veel mensen kopen uit gemakzucht een bakje gesneden paprika en gesneden ui. Heb je weleens naar de prijsverschillen gekeken? Voor een bakje waar een halve paprika in zit betaal je al snel twee keer de prijs voor een losse paprika. En bij ui is het nog erger: je betaalt meer dan 1 euro voor een bakje gesneden ui, terwijl een losse ui maar 6-10 cent kost. Even zelf snijden en je bespaart best wat geld!
9. En verder
Een bakje champignons erbij is altijd lekker, je snijd ze in plakjes, en doet ze in een leuk schaaltje. Of je klutst een paar eieren voor mini omeletjes. Een paar tomaten in stukjes doet het ook altijd goed. Of prei-ringetjes, je kan zo creatief zijn als je zelf wilt.
Kleed je gourmet aan met een lekkere salade, een stokbrood in plakjes gesneden en misschien nog een paar gebakken aardappelblokjes.