Hoe kun je veilig en gezond eten als je thuis werkt vanwege het coronavirus?

Hoe kun je veilig en gezond eten als je thuis werkt vanwege het coronavirus?

Ook als je thuiszit en thuis moet werken vanwege het coronavirus kun je veilig en gezond eten. Als je geen maatregel opgelegd hebt gekregen door de autoriteiten, dan kun je gewoon boodschappen doen (volg hierbij de richtlijnen van het RIVM op). Mocht je het advies hebben gekregen om binnen te blijven, kun je iemand anders de boodschappen laten bezorgen. Hamsteren is niet nodig, want winkels blijven gewoon open. Ook de productie en het transport van voeding gaat gewoon door. Wel is het handig om slim in te kopen zodat je minder vaak naar de winkel moet.

Mocht je voor wat meer dagen boodschappen willen doen, dan kunnen de volgende tips daarbij helpen:

Plan slim

Check je koelkast, vriezer en voorraadkast en maak op basis daarvan een planning voor meerdere dagen. Noteer op een boodschappenlijstje wat je nodig hebt met daarbij de hoeveelheden. Zet vooral gezonde producten op je lijstje. Maak eerst het eten op waarvan de datum het snelst verloopt. Voorkom dat je meer in huis haalt dan nodig en eten verspilt.

Benut de diepvries

Maak slim gebruik van de diepvries. Je kunt zo de houdbaarheid van verse producten – zoals brood, groente, fruit, vlees en vis – aanzienlijk verlengen. Veel eten is ook ingevroren te koop. Vrijwel al het eten is geschikt om in te vriezen, behalve producten die veel water bevatten zoals sla en komkommer. Houdbaarheid in de diepvries:

  • Brood: 1 maand
  • Groente: 1 jaar
  • Fruit: 8-12 maanden
  • Vis: 3-6 maanden
  • Kip en kalkoen: 3 maanden
  • Vlees: 2-9 maanden
  • Rijst en kliekjes: 3 maanden

Kook groente kort (blancheren) voordat je het invriest. Fruit kun je in stukken snijden en invriezen. Van tomaten (en ook andere groente) kun je bijvoorbeeld een pastasaus of soep maken. Ga je ontdooien, verplaats het eten dan 24 uur van tevoren van de vriezer naar de koelkast. Verhit eten altijd door en door.

Denk aan de (ijzeren) voorraad

Veel eten is ook te koop in blik en pot. En dit blijft heel lang goed, vaak zelfs nog jaren na het verstrijken van de datum. Denk aan peulvruchten, groenten, fruit en vis. Handig om hier wat van in je keukenkast te hebben (kies varianten zonder toegevoegd zout en/of suiker). Zo kun je altijd nog een maaltijd samenstellen, bijvoorbeeld in combinatie met wat producten die je nog in je koelkast hebt liggen.

Gedroogde pasta, rijst en couscous blijven heel lang goed. Volkoren producten en zilvervliesrijst zijn de gezonde keuzes. Ook andere droge producten zoals havermout, muesli, noten en gedroogde (zuid)vruchten zoals rozijnen, blijven lang goed. Aardappelen blijven in huis 2 tot 3 weken goed. Die kun je eventueel ook koken en invriezen, of ingevroren kopen.

Lang houdbare dranken

Water komt uit de kraan en is de beste dorstlesser. Koffie en thee maak je ook met kraanwater. Dus (gezonde) dranken heb je altijd in huis. Melk en plantaardige vervangers zoals sojadrink zijn ook te koop als lang houdbare producten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021