Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan en de adviezen van het RIVM op te volgen. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.
Veiligheidstips rond voeding en het coronavirus:
- Was je handen goed met water en zeep vóór en na het boodschappen doen. Voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt.
- Was je handen ook altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
- Was fruit en groente altijd grondig.
- Maak liever geen eten klaar voor een ander als je ziek of verkouden bent.
- Nies of hoest niet boven eten. Moet je toch niezen of hoesten, doe dat aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
- Deel geen eten dat al op je bord heeft gelegen en drink niet uit hetzelfde glas. Zeker niet als je verkouden bent.
- Werk met schone materialen en was vaat-, hand en theedoeken op minimaal 60 °C. Het virus kan namelijk slecht tegen hitte.
Handen wassen
Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan veel infecties voorkomen.
De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby’s en na het aanraken van (huis)dieren.