Thuis beter leren koken? 5 tips van tv-kok Julius Jaspers

Thuis beter leren koken? 5 tips van tv-kok Julius Jaspers

Bijna de helft van alle Nederlanders zou wel beter willen leren koken, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Behoor jij tot de groep die wel wat tips kan gebruiken? Die krijg je dan nu van tv-kok Julius Jaspers!

Uit onderzoek blijkt dat mensen anderen aanzienlijk lager beoordelen dan zichzelf. Voor andere koks is het gemiddelde cijfer een 6.3, de eigen beoordeling is een 7.1. 

Jaspers, die jarenlang met Robert Kranenborg presentator was van het kookprogramma MasterChef, vindt de 7.1 die mensen gemiddeld aan zichzelf geven een mooi cijfer. ‘Ja, dat vind ik wel mooi, dat is in ieder geval geen mager zesje. Na Kerstavond zullen ze zichzelf wel een 8 geven, maar het gaat ook om het dagelijkse koken. Een gerecht met aardappels, vlees en groenten echt goed klaarmaken is ook heel knap.’ Desgevraagd geeft de tv-kok zichzelf ‘een 8-‘ als cijfer. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat maar liefst 46% van de thuiskoks zichzelf wel wilt verbeteren. Hoor je bij deze groep en wil je jezelf verbeteren dan zijn hier vijf tips van de meester.

1. Haal je recepten uit kookboeken.


Internet is natuurlijk een oneindig lange bron van recepten. Tegenwoordig zijn er talloze kooksites met gerechten, tips en recepten. Toch adviseert Jaspers om recepten vooral uit kookboeken te halen. ‘Als ik snel iets nodig heb ga ik ook naar internet en zoek op combinaties van bepaalde ingrediënten. Als je echt lekker wilt koken en een goed recept wil raad ik een kookboek aan.’ 

Jaspers zegt dat dat ook niet per se een het boek van een beroemde chef hoeft te zijn: ‘Je moet een gerenommeerd iemand zoeken op het gebied van thuiskoken, iemand die al een paar boeken over dat onderwerp heeft geschreven. Yvette van Boven is zo iemand.’

2. Zorg voor goede ingrediënten.


‘Ik zeg niet dat mensen de supermarkt moeten mijden, maar vlees en vis kan je echt beter bij de slager en visboer halen. Dat scheelt gewoon enorm in de smaak. Je begrijpt zelf ook dat een kip die voor vijf euro te koop wordt aangeboden geen mooi, lang en voedzaam leven heeft gehad. Dat geldt ook voor een varkensrollade van 2.99.’

Jaspers begrijpt dat het bezoeken van een slager of visboer ook scheelt in de portomonnee. Hij zoekt de oplossing hiervoor in vegetarisch koken: ‘Ik eet zelf ook liever een dag minder vlees of vis, dan houd je het gewoon vegetarisch met veel lekkere groentes en koop je de dag er na weer vlees bij de slager.’

3. Leg de lat niet te hoog.


Als je net begonnen bent als thuiskok, is het misschien raadzaam om het niet te moeilijk te maken. ‘Als je niet zo goed kan koken, maak het dan in het begin niet te moeilijk voor jezelf. Een heel ingewikkeld recept kan een valkuil zijn. Het is het beste om een eenvoudig recept uit te zoeken met niet al te veel ingrediënten. Als het recept dan klopt en je doet wat er gevraagd wordt komt het goed.’

4. Neem de stress weg


‘Wat je tijdens het koken vooral wilt vermijden is stress. Als je niet goed kan koken is stress immers je grootste vijand, en die moet je uitschakelen. Zeker als je mensen te eten hebt kan je onwijs veel ‘s ochtends of in de middag doen. Het mooiste is ‘s ochtends iets maken en dat dan ‘s avonds opwarmen. Zo kom je op het moment suprême niet voor verrassingen te staan. Of je kan een recept in de week voordat je gasten komen een paar keer oefenen.’

De tv-kok wijst er nog op dat er twee soorten van koken voor gasten zijn. ‘Je kan even snel de keuken induiken om iets in de oven te zetten en vervolgens in de woonkamer terugkomen met een volle fles wijn, of je kan anderhalf uur lang het hele gerecht koken terwijl je gasten in de woonkamer zitten te wachten. Het eerste heeft natuurlijk de voorkeur boven het tweede.’

5. Oefen!


Het is een cliché, maar oefening baart echt kunst, vindt ook Jaspers: ‘Er is geen school voor thuiskoks. Je kan een keer een losse kookles volgen, die geef ik zelf ook en dat is heel leuk. Dan leer je in vier uur een gerecht maken. Maar echte basisvaardigheden als snijden of schillen moet je gewoon heel vaak oefenen. En dan zal het allemaal best een keer mis gaan, dat geeft niet. Je hoeft ook niet elke keer iets totaal nieuws te maken. Gun jezelf de kans om fouten te maken en leer daarvan.’

Bron: AD-maart 2016 – Erik Elias



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021