Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. Misselijkheid, braken en diarree zijn bekende symptomen. Veel mensen noemen het daarom buikgriep. Door hygiënisch en veilig om te gaan met eten, voorkom je dat je ziek wordt.
Voedselvergiftiging voorkomen
Kopen
Er is veel zorg besteed aan ons voedsel voor het in de schappen wordt gelegd. Toch kan er altijd een ‘rotte appel’ tussen zitten, dus is het belangrijk om goed op te letten bij wat je koopt. Let ook op de houdbaarheidsdatum en volg de bewaar- en bereidingsadviezen van het product. Als je vlees koopt is het het handigst om dit als laatste te pakken, of als je naar de slager gaat, om als laatst naar de slager te gaan, neem een koeltas mee.
Wassen en hygiëne
Was je handen voordat je begint met koken en zorg ervoor dat je keukengerei schoon is. Ook is het belangrijk om je vaatdoekjes elke dag te vervangen voor schone, in vaatdoekjes hopen zich veel bacteriën op. Was groenten en fruit onder stromend water.
Voedsel scheiden
Let op met rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis
- Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis goed gescheiden van ander eten.
- Plaats rauw vlees, kip of vis goed afgedekt onder in de koelkast.
- Laat bevroren vlees, kip of vis ontdooien in de koelkast goed afgedekt op een bord. Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen.
- Bewaar levensmiddelen en kliekjes goed afgesloten in de koelkast.
Gebruik verschillende snijplanken en messen
- Gebruik verschillende snijplanken. Bijvoorbeeld één voor rauw vlees of vis en een andere om de groenten te snijden of een broodje te smeren.
- Spoel materiaal, zoals een snijmes, een vork of een bord dat met rauw vlees in aanraking is geweest, af met heet water en zet het vervolgens bij de afwas. Wanneer dezelfde materialen meteen weer voor iets anders worden gebruikt, was ze dan eerst af met sop en heet water.
Verhitten
Als je eten voldoende verhit, voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat vlees en vis goed gaar zijn als je het eet, zodat bacteriën en eventuele ziekteverwekkers dood zijn. Ook voor kip is het belangrijk dat je dit goed verwarmt. Voorkom dat je eten aanbrandt en zet tijdens het koken de afzuigkap aan om zo weinig mogelijk fijnstof binnen te krijgen en natuurlijk om je keuken vetvrij te houden.
Restjes moet je ook goed verwarmen, ze moeten ook aan de binnenkant goed warm zijn, dit is vooral belangrijk als je ze in de magnetron opwarmt.
Tips voor goed opwarmen in de magnetron:
- Schep het eten tijdens het verwarmen regelmatig om. Zo wordt de hitte goed verdeeld. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt, is het nog steeds belangrijk om eten door te roeren.
- Verdeel de gerechten in kleine porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet daarom langer worden opgewarmd.
- Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
- Gebruik de juiste combinatie van vermogen en tijd. Als je kiest voor een lager vermogen (bijvoorbeeld 800 watt in plaats van 1000 watt), dan moet je langer verhitten.
Aangebrand
Zitten er zwarte randjes of korstjes aan je eten? Snijd deze weg. Aanbrandsel is erg ongezond, het is kankerverwekkend.