Al die verschillende soorten pepers. Wat is nou het verschil?

Al die verschillende soorten pepers. Wat is nou het verschil?

Pepers, familie van de paprika, zijn er in veel verschillende maten en kleuren! Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Verschillende pepers op een rijtje.

Oorsprong pepers:

Pepers worden ook vaak Chilipeper of Chilies genoemd. Pepers komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het natuurlijke leefgebied werd gevormd door de subtropische en tropische gebieden van Mexico, Centraal-Amerika en het Caraïbisch gebied. Dit gebied bestaat o.a. uit de volgende landen: Anguilla, Aruba, Bahamas, Barbados, Cuba, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama Puerto Rico, Trinidad en Tobago en Suriname. In deze gebieden is de peper een meerjarige, struikvormige plant die zelfs heel hoog kan worden. In ons koelere klimaat (Nederland) wordt de peper meestal als eenjarige gekweekt. De peper is lid van de Solanaceae familie. Andere bekende leden van deze familie zijn: de paprika, de zwarte nachtschade, de aardappel, de aubergine, de tomaat en de tomatillo. De Latijnse naam van de peper is Capsicum. Er zijn verschillende soorten pepers die variëren in heetheid, smaak en grootte. Van de grote familie die Capsicum is zijn er 5 soorten die onderscheiden kunnen worden. Namelijk Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum en Capsicum pubescens.

Pepers bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten zij een stof die capsaïcine die . Hierdoor zijn pepers zeer gezond.

Spaanse groene peper (Jalopeño peper)

De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn! Gedroogde groene pepers van zo’n 1,5 cm, in Indonesië rawit genoemd, zijn hier een goed voorbeeld van.

Turkse groene peper

Yeşil biber betekent letterlijk groene peper in het Turks en is een verzamelnaam voor veel soorten groene pepers uit Turkije. Deze groene peper wordt in de Turkse keuken veel gebruikt en is groter dan de Spaanse groene peper. Door de relatief milde smaak kan de peper rauw worden gegeten in bijvoorbeeld salades. Ook is de groene peper erg lekker als deze gegrild is op de barbecue, maar dat bewaren we liever voor de zomer.

Rode peper (Jalopeño peper)

Deze smaakmaker komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en zorgt voor pit in elk gerecht! Het pittigste deel van de peper, veroorzaakt door capsaïcine, zijn de zaadlijsten die aan de binnenkant zitten. Hou je dus van een extra pittige smaak? Voeg dan ook de zaadlijsten toe aan je gerecht. Wil je proeven hoe pittig een peper is? Doe dit dan niet met het uiteinde van een peper. Het uiteinde is vaak milder dan de rest van de peper, omdat hier geen pitjes en zaadlijsten in zitten.

Er zijn veel verschillende rode pepers, een van de bekendste is de Spaanse rode peper. Wist je dat de Habanero peper de heetste Mexicaanse peper ter wereld is? Door de pittige smaak wordt deze peper vaak in zijn geheel meegekookt en later weer uit het gerecht gehaald.

Pimientos de Padrón pepers

De Pimientos de Padrón pepers zijn de typisch Spaanse tapas groente. Ze zijn zeer mild in smaak, en juist door deze milde smaak zijn deze groene pepers heel geschikt als borrelhapje of tapas. Met name in Spanje zijn deze zeer milde pepers een bijzonder populaire snack. Ook al is deze groene peper mild, ze hebben een verrassingseffect; er zit er op zijn tijd een pittige peper tussen, gemiddeld 1 op de 10 pepers is pittig.

Vervanging voor pepers:

Houd je niet van scherp of niet van pepers? Je kan in plaats van pepers ook rode of groene
paprika gebruiken. Je gerecht wordt dan natuurlijk anders, maar je hebt niet meer de
scherpe pittige smaak.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021