Waarom is een stoompan handig?

Waarom is een stoompan handig?
Wat is een stoompan

Een stoompan is een onderpan met een stoominzet (tussenpan met gaatjes) en deksel. In de onderste pan gaat water. In de stoominzet gaat het te stomen ingrediënt, dat kan variëren van aardappelen tot rijst en van groenten tot vlees en vis.

Hoe gebruik ik een stoompan

Je vult de onderste pan met water, maximaal tot enkele centimeters onder de rand waar de stoominzet eindigt.  Vervolgens vul je de stoominzet met de te stomen groenten, vis, vlees, aardappelen of rijst. Je zet de pan op het fornuis en zet deze aan. De ingrediënten stomen nu gaar.

Wat is het verschil tussen een stoompan en stoominzet?

Een stoompan is de gehele, complete, pan en een stoominzet is het losse stoomgedeelte. Deze stoominzet, ook wel stoommand genoemd kan ook in een bestaande pan gebruikt worden. Ook hier gelden vaak vaste maten voor:  16, 20 en 24cm doorsnede.

Waarom moet ik een stoompan kopen

Niet iedereen kan makkelijk aardappelen koken. Met water onderin de pan en aardappelen in de inzet met gaatjesbodem kan het niet mislukken (zorg wel voor voldoende water). Nog belangrijker eigenlijk is dat het een gezonde manier van koken is want er gaan geen vitamines verloren in het water. Dat komt de smaak ook ten goede. Met een klein beetje water in de onderpan is het water ook snel aan de kook en kan het stoomproces al beginnen. Ook is het mogelijk om met meerdere inzetten te gaan koken, één gevuld met aardappelen, één gevuld met groenten. Dat spaart ook een energiebron uit. Heb je maar één stoominzet? Dan kan je toch nog aardappelen in de onderpan koken en groenten erbovenop stomen.

Voordelen van een stoompan

Het verschil tussen koken en stomen is dat bij het stomen de groenten niet in aanraking komen met water. Er gaan dus ook geen vitamines verloren in het water. Dat komt de smaak ook ten goede. Met een klein beetje water in de onderpan is het water ook snel aan de kook en kan het stoomproces al beginnen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021