Is spinazie opnieuw opwarmen ongezond?

Is spinazie opnieuw opwarmen ongezond?

Nee, in principe is spinazie opnieuw opwarmen niet ongezond.

Het zit zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat. Nitraat is van zichzelf onschadelijk maar kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in de stof nitriet, wat vervolgens in je maag omgezet kan worden in nitrosamines.

Aangezien deze nitrosamines eventueel schadelijk kunnen zijn, zul je moeten voorkomen dat bacteriën zich uitbreiden en dat daardoor deze stof ontwikkeld kan worden.

Het is belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.

Combinatie spinazie en vis

Sommige mensen denken dat de combinatie van nitraatrijke groeten, in combinatie met vis niet goed is. Maar na recente onderzoeken weten we dat het eten van nitraatrijke groenten samen met vis geen gevaar vormt voor de gezondheid. Het maakt bovendien niet uit hoe vaak je per week nitraatrijke groente, zoals sla, spinazie, bietjes en andijvie eet.

Bron: Voedingscentrum


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021