Welke chocolade is de beste voor een chocoladefontein en waar dip je mee?

Welke chocolade is de beste voor een chocoladefontein en waar dip je mee?

De chocoladefonteinen wie kent ze niet? Samen aan tafel gezellig met familie of vrienden lekkers in de chocolade dippen. Maar welke chocolade is de beste voor een chocoladefontein? Niet alle soorten zijn geschikt voor het apparaat. Daarom wat leuke tips over het gebruik van een chocoladefontein.

Je kunt lang niet alle soorten chocolade gebruiken in een chocoladefontein, ook al staat er op de verpakking fonduechocolade dat hoeft niet te zeggen dat die er geschikt voor is. De samenstelling van chocolade moet namelijk zo zijn dat deze omhoog gepompt kan worden en zodra de chocolade naar beneden glijdt niet meteen hard wordt. Onbewerkte ‘rauwe’ chocolade kun je ook niet gebruiken omdat deze niet vloeibaar genoeg is.

Het makkelijkste is natuurlijk om chocolade te kopen die speciaal voor de fontein is gemaakt, maar er zijn ook andere opties. Je kan ook gewoon zelf de chocolade maken voor de chocoladefontein.

Dat gaat als volgt:

Nodig:
  • Cacaoboter of plantaardige olie (zorg dan wel dat je smaakloze plantaardige olie gebruikt bijvoorbeeld slaolie).
  • Chocolade naar keus of couverture chocolade.
Bereiding
  1. Gebruik 1 eetlepel cacaoboter op 300 gram chocolade ( je kan je eigen chocola uitkiezen).
  2. Als je olie gebruikt dan doe je een kwart lepel per 300 gram chocolade.
  3. Je kan kiezen of je ‘gewone’ chocolade gebruikt of couverture chocolade. De kleine deeltjes waaruit couverture chocolade bestaat smelt makkelijker.
  4. Om is een keer iets nieuws te proberen kan je ook gekleurde chocolade gebruiken. Deze kan je ook zelf maken met hulp van kleurstof die je toevoegt. Je hebt dan wel witte chocolade nodig als basis, of witte couverture chocoladedruppels.

Waarmee kan je dippen?

Vrijwel iedereen is gek op chocolade. Vooral van die heerlijke gesmolten, warme chocolade uit een chocoladefontein is bijzonder gewild. Maar ja… Als je dan eindelijk die chocoladefontein thuis hebt staan, blijkt dat je er in de praktijk minder mee doet dan je zou verwachten. Dit komt eigenlijk vooral omdat je die chocola nu eenmaal niet zomaar met een lepel naar binnen gaat zitten werken. Je hebt dus wat lekkere receptjes nodig waarbij je de chocoladefontein kunt gebruiken. 

Fruit
  • Kies fruit naar smaak: banaan, (verse) ananas, meloen, druiven of appel zijn favoriet.
  • Was het fruit en snijd het in schijfjes
  • Neem sateprikkers en rijg het fruit eraan
  • Haal het fruit door de chocoladefontein zodat het bedekt is met een laagje chocolade
Koek en gebak
  • Lange vingers
  • Cake
  • Biscuitjes
  • Zandkoekjes
  • Bitterkoekjes
  • Soesjes
Kleine snacks
  • Pretzels
  • Blokjes jonge kaas
  • Nootjes
  • Chips in verschillende smaken
Marshmellows
  • Prik de marshmellows aan een satéprikker


1 gedachte over “Welke chocolade is de beste voor een chocoladefontein en waar dip je mee?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021