Gebakken aardappeltjes

Gebakken aardappeltjes

INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)

 • ca. 375 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)
 • roomboter
 • olijfolie
 • zout

BEREIDING:

 • Als je nieuwe of biologische aardappels hebt (dit staat op de zak of op het kaartje aan het schap in de supermarkt) is het het lekkerst als je deze in de schil kookt. Dit is niet alleen makkelijker maar ook gezonder want in de schil zitten voedingsstoffen die je anders weg schilt. Uiteraard kan je de aardappels ook schillen als je dat liever hebt. Maar als je ‘gewone’ aardappelen hebt is het sowieso beter om ze te schillen.
 • Snijd de aardappelen in de gewenste vorm: blokjes, partjes of schijfjes.
 • Kook de aardappelen nu in ruim kokend water (helemaal onder water) en prik er regelmatig even in met een vork. Als de aardappels nog hard zijn kook je ze nog even door, zodra de vork er makkelijk inprikt zijn ze goed. Meestal duurt dit zo’n 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte van je aardappelstukjes en het soort aardappelen.
 • Haal de pan van het vuur en giet je de aardappels af in een vergiet.
 • Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo gebakken kunnen worden. Nog lekkerder is het als je de aardappels een avond van te voren maakt en ze een nachtje in de koelkast hebt laten staan. Daarom is het ook handig om aardappels die je over hebt of te veel had geschild na het koken te bewaren zodat je er de volgende dag gebakken aardappeltjes van kan maken.
 • Zet een koekenpan op het vuur en verwarm deze even voor zodat die goed warm wordt, hoe groter de koekenpan hoe beter. Als de koekenpan goed warm is doe je er een flinke klont boter in en een flinke scheut olijfolie, ongeveer 50/50. Zorg dat er een goede laag in de koekenpan komt te staan zodat je de aardappelen goed kan bakken. Als alle boter gesmolten is bedek je de hele bodem van de pan met de stukjes gekookte aardappelen maar zorg je ervoor dat deze niet op elkaar komen te liggen.
 • Zet het vuur middelhoog en laat de aardappeltjes een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe een beetje door de pan schuift. Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi goudbruin worden, als dat het geval is draai je alle aardappels om zodat je de andere kant kan bakken. Of je blijft ze wat door elkaar roeren en schuiven, dat kan ook. Als de aardappeltjes klaar zijn schep je de gebakken aardappelen met een spatel uit de pan in een grote bak waar je wat keukenpapier in hebt gelegd (nu kan het vet in het papier trekken). Strooi wat zout over de aardappeltjes, even goed schudden en daarna warm houden in een pan zonder deksel op een laag vuurtje.

VARIATIES:

Je kan ook wat Italiaanse kruiden, paprikapoeder, oregano, verse rozemarijn, of tijm toevoegen. De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het bakken in de roomboter en olie, zo trekken de smaken er goed in. Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje extra overheen.


Related Posts

Gevulde courgette met couscous maken

Gevulde courgette met couscous maken

Gevulde courgette is weer eens wat anders, niet iets dat je heel vaak maakt, en daarom wel zo apart, en natuurlijk erg lekker!

Mexicaanse quiche op worteltortillas

Mexicaanse quiche op worteltortillas

Maak eens een quiche op tortillas in plaats van op bladerdeeg of croissantdeeg. Apart! En deze is Mexicaans.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021