Gevulde courgette met couscous maken

Gevulde courgette met couscous maken

Stappen

  1. Snijden en ovenschaal klaarzetten
  2. Oven voorverwarmen
  3. Deel 1: courgettes in de oven
  4. Deel 2: ondertussen de vulling maken en de couscous koken
  5. Courgettes vullen
  6. Weer in de oven
Nodig
  • 4 courgettes (voor 3 à 4 personen)
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 60 gram rode linzencouscous (als er geen rode linzencouscous is kan je ook gewone couscous nemen)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 lenteuitjes (lenteui wordt ook wel saladeui of bosui genoemd)
  • 1 a 1,5 theelepel baharat *
  • 60 gram geraspte kaas
  • zuivelspread (alleen maar nodig als je per ongeluk te veel/heet gekruid hebt, met een lepel zuivelspread kan je dit afzwakken, later gebruik je de zuivelspread gewoon voor op brood of je maakt er lekkere peperkaas van.)

* Baharat is een specerijenmelange uit het Midden Oosten. Het bestaat uit paprika, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagels en cayennepeper. Als het niet in jouw supermarkt is, of je houdt niet van één van de ingrediënten dan kan je al deze kruiden ook los toevoegen. Begin dan met een half theelepeltje per kruid en proef of je het goed vindt. Ook hier geldt: Bijvoegen kan, eruit halen niet meer.

Voorbereiding
  • Snijd de courgettes door in de lengte, haal/schraap met een lepel het vruchtvlees er uit, snijd het fijn en doe dit in een schaaltje, zet aan de kant
  • Snijd de paprikas in blokjes
  • Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes
  • Zet een ovenschaal klaar waar de courgettes inpassen en vet die alvast in (met bijvoorbeeld Dr. Oetker bakspray). Ik had twee ovenschalen nodig, je kan ze dan onder elkaar zetten of na elkaar in de oven zetten.
Oven voorverwarmen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bereiding
  1. Leg de courgettehelften in de ovenschaal
  2. Besprenkel ze met wat olijfolie en een snufje zout en peper
  3. Zet de ovenschaal nu in de oven en bak de courgettes (inderdaad nog steeds zonder vulling) 15 minuten in het midden van de oven (in het midden van de oven betekent dat je het rooster op de middelste hoogte in je oven plaatst)
  4. Begin terwijl de courgettes nu in de oven staan alvast de couscous te koken. Op het pak staat precies hoe dat moet. Ik heb 6 kopjes water gekookt met twee kopjes couscous er in. Ik heb ook een bouillonblokje aan het kokende water toegevoegd zodat die smaak wat in de couscous kan trekken, maar dit hoeft niet.
  5. Zet nu een koekenpan op de kookplaat of fornuis en verhit deze op middelhoge temperatuur (meestal stand 3, op een fornuis op een middelhoog vuurtje). Doe een beetje olijfolie in de pan. Je kan ook eerst wachten tot de couscous gekookt is, en daarna de koekenpan op de kookplaat zetten, dan hoef je niet twee dingen tegelijk te doen
  6. Bak nu de paparikablokjes en de stukjes courgette aan. (Het vruchtvlees dat je aan het begin uit de courgettes hebt geschraapt).
  7. Voeg de lenteui toe en roer al bakkend door elkaar. Als je groentenmengsel te nat is geworden doe je het even in een vergiet en dan weer terug in de pan.
  8. Voeg de baharatkruiden toe (of je eigen lossen kruiden) en roer door elkaar. Begin zuinig met de kruiden, toevoegen kan altijd, maar kruiden eruit halen kan niet meer.
  9. PROEF! Proef nu of je ergens nog wat meer van wilt toevoegen. Het is even afstemmen wat voor jou het best is. Tip: Is het toch ineens te sterk gekruid? Te heet geworden? Dit kan je afzwakken door een eetlepel zuivelspread door je groentenmengsel te roeren.
  10. Je couscous die je aan het koken bent is nu inmiddels klaar en dat kan je nu afgieten.
  11. Schep je groentenmengsel nu door de couscous en hussel door elkaar
  12. Haal de courgettes uit de oven. Of misschien heb je dat al gedaan.
  13. Vul de courgettes nu met je groenten/couscousmengsel
  14. Strooi er geraspte kaas overheen
  15. En ja, ze mogen wéér de oven in. Nu voor nog eens 15 minuten, zo kan de kaas smelten. Ik raad je wel aan om tussendoor even te checken of je kaas niet te hard smelt (elke oven is verschillend, dat is het lastige). Als je denkt dat het al eerder goed is haal je de courgettes er gewoon uit. Nu zijn ze klaar.

Tip: Het is lekker om bij de courgettes een salade te maken. Dat zou je al eerder op de dag kunnen doen, dan hoef je niet zoveel tegelijk te doen.

Hol de courgettes uit
Vullen met het groentenmengsel
Geraspte kaas eroverheen
Uit de oven!

Related Posts

Mexicaanse quiche op worteltortillas

Mexicaanse quiche op worteltortillas

Maak eens een quiche op tortillas in plaats van op bladerdeeg of croissantdeeg. Apart! En deze is Mexicaans.

Mexicaans/Aziatische bietentortilla’s / wraps

Mexicaans/Aziatische bietentortilla’s / wraps

Misschien lijkt dit wat moeilijker, maar dat valt reuze mee. Deze tortilla’s zien er leuk uit vanwege de rode kleur en ze smaken lekker zacht. Ook jij als beginner kan ze makkelijk maken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER4/2021