Aardappels koken

Aardappels koken

NODIG:

  • Ongeveer 3 of 4 kleine aardappels per persoon

BEREIDING:

  • Schil de aardappels met een schilmesje of dunschiller en leg deze na het schillen direct in een pan met dun laagje water, haal de lelijke plekken weg *.
  • Snijd de aardappels in gelijke stukken voor een gelijke garing en spoel ze even kort om.
  • Doe de aardappels in een pan warm water met snufje zout en breng dit aan de kook. Laat het deksel op een klein kiertje open zodat het stoom van het koken weg kan (als je dit niet doet gaat het deksel klepperen). In veel deksels zit echter al een gaatje, dan kan je het deksel gewoon op de pan leggen en kan het stoom toch weg.
  • In het begin zet je de temperatuur ongeveer op stand 6 of 7 (bij inductie), na een minuut of drie zet je de temperatuur terug tot 3 of 4.
  • Vastkokende aardappels kook je rond de 20 minuten, kruimige aardappels tussen de 15 en 20 minuten.
  • Kan je gemakkelijk met een vork in de aardappel prikken? Dan is deze klaar om geserveerd te worden.
* WAT DOE JE MET UITLOPERS EN LELIJKE PLEKKEN (OGEN)?

Uitlopers en lelijke plekken, ogen genoemd, ontstaan wanneer je een aardappel te lang of te warm bewaart. Als je aardappel uitlopers heeft, hoef je die niet meteen weg te gooien. Het is voldoende om ze te verwijderen en de ogen rond de uitlopers weg te snijden. Die bevatten namelijk solanine, een toxische stof die ook bij het koken niet verdwijnt. Van solanine kan je buikpijn, diarree en slaperigheid krijgen, maar wees gerust: je moet al ettelijke kilo’s per dag eten om er hinder van te ondervinden.


Related Posts

Aardappelpuree los (of als je stamppot maakt)

Aardappelpuree los (of als je stamppot maakt)

Aardappelpuree is de basis voor je stamppot, maar het is ook erg lekker ‘gewoon’ bij de groenten en je stukje vlees voor als je eens iets anders wilt dan gekookte aardappelen.

Meloensalade met mozzarella en basilicum maken

Meloensalade met mozzarella en basilicum maken

Een echte mooi weer salade. Vers sappig fruit gecombineerd met zachte kaas en kruidige basilicum. Deze salade maak je zo, en hij is heerlijk als je buiten wilt eten of om mee te nemen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


online.NUMMER5/2021